czwartek, 5 czerwca 2014

Pierś kurczaka w pomidorach z truskawkami

Dzisiejszy obiad to przepyszna pierś z kurczaka smażona na pomidorach, z truskawkami, bazylią i młodymi ziemniaczkami.


Wyszło smakowite danie, przygotowane w 30 minut. Pierś z kurczaka myjemy, posypujemy solą i pieprzem. Warto dodać czosnek naturalny lub w przyprawie. Obtaczamy w mące i smażymy na łyżce oleju razem z łyżką masła. Podpiekamy aż kurczak się zrumieni. Dolewamy pół szklanki rosołku z kurczaka. Dodajemy plastry pomidorów i dusimy wszystko razem na małym ogniu około 15 minut. Truskawki dodałam po upieczeniu ale okazuje się, że kurczak z truskawką smakuje obłędnie. Myślę więc, że można było dodać je na sam koniec duszenia i wyszło by jeszcze lepsze. Na wierzch przystroiłam całość liśćmi świeżej bazylii. 

Sezon na truskawki jest już w pełni. Dziś na ryneczku ich cena wahała się od 3,5 zł do 8 zł. Cena jest już przystępna więc praktycznie każdego dnia zjadam miseczkę moich ulubionych owoców. Zazwyczaj jadałam je w formie deserowej ale okazuje się, że do mięsa pasują idealnie.
I na koniec deser truskawkowy z kremem limonowo- kokosowym :) 




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oh deser wygląda zniewalająco! Czy mogłabyś podać przepis na niego i ewentualnie dać mi znać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem to bita śmietana z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, otartą skórką z limonki i wiórkami kokosowymi :)

      Usuń