piątek, 6 września 2013

Ciastko francuskie z budyniem i śliwkami

Gotowe ciasto francuskie zawsze trzymam w lodówce- tak na wszelki wypadek. Można z niego przygotować zarówno słodkie jak i wytrawne przekąski. Szybko się piecze i jest w miarę tanim produktem. 
Dziś proponuję szybkie ciasteczka z budyniem i śliwkami. 





Na początek gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy. Ja dodaje mniejszą ilość mleka niż ta, którą podaje producent na opakowaniu. Czyli zamiast 500 ml przygotowuje budyń z 400 ml mleka. Jest wówczas bardziej gęsty. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy w dowolnej wielkości prostokąty. Środek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i nakładamy po łyżce budyniu na każdy kawałek ciasta. Śliwki (najlepiej w połówkach), wcześniej w misce lekko słodzimy i posypujemy cynamonem. Nakładamy na budyń. Boki ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut aż ciasto się pięknie zrumieni. Francuskie są pyszne i na ciepło i na zimno. Do tego na ich przygotowanie nie potrzebujemy zbyt wiele czasu.
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz