środa, 14 maja 2014

Zapiekanka z warzywami na patelnię na cieście francuskim

Pomysł na - szybki obiad!

Dziś kolejna propozycja dla leniwców.

Zapiekanka z warzywami na patelnię na cieście francuskim. 



Co będzie nam potrzebne:
ciasto francuskie
paczka ulubionych warzyw na patelnię
mały jogurt naturalny
ser feta
jajko
przyprawy: sól dużoooo soli, pieprz, pieprz ziołowy

Najprostsza sprawa na świecie. Warzywa na patelnie smażymy na patelni :) według przepisu na opakowaniu. U mnie akurat wersja włoska czyli warzywa z gotową mieszanką przypraw ale mogą być każde inne warzywa byle miały jak najmniej ziemniaków w sobie. Fajna jest też mieszanka chińska z Biedronki ale jak wiadomo każdy lubi coś innego.
Warzywa musimy porządnie posolić i doprawić pieprzem wg uznania. Ja do prawie każdego dania dodaje jeszcze pieprz ziołowy bo daje specyficznie aromatyczny smak.
Ciasto francuskie wykładamy na blachę. UWAGA warto posmarować blachę tłuszczem żeby ciasto ładnie odchodziło, w przeciwnym razie wszystko się rozleci :/ Na ciasto przekładamy warzywa, posypujemy serem feta i zalewamy jogurtem z rozbełtanym jajkiem. Tu też uwaga. Sos do zalania przyprawiamy solą i pieprzem uzyskamy w ten sposób jeszcze lepszy smak.
Pozostaje wstawić  zapiekankę do piekarnika na 180 stopni i piec ją koło 35 minut pilnując aby ciasto francuskie nam się za bardzo nie przypiekło po bokach.

Smacznego!

1 komentarz: