niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasto z czereśniami

Wiem, że sezon na czereśnie już za nami ale kto nie lubi tych słodkich, pysznych owoców!



Ja uwielbiam jeść je prosto z drzewa w ogrodzie lub wypić zimą kompot czereśniowy do obiadu.





Bardzo dobre jest też ciasto czereśniowe.
Przepis poniżej :)

200 g margaryny
250 g mąki
250 g cukru pudru
4 jajka
sok i starta skórka z połowy cytryny
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 1 kg czereśni
dżem lub powidła z brzoskwini
płatki migdałowe

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę i sok oraz skórkę z cytryny. Wbijamy do masy całe jajka i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy mąkę + proszek do pieczenia. Znowu mieszamy. Czereśnie drylujemy z pestek. Formę (najlepiej okrągłą) smarujemy margaryną i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto przekładamy do formy i na cieście układamy 3/4 owoców. Pieczemy całość 45 minut w około 180 stopniach. Konfiturę podgrzewamy w rondlu - nie musi być gorąca. Ciepłe ciasto smarujemy z wierzchu konfiturą i dekorujemy pozostałymi czereśniami przekrojonymi na połówki. Na koniec jeszcze całość posypujemy płatkami migdałowymi. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz