Sezon na Rabarbar został oficjalnie otwarty. Ja mam go prosto z ogródka ale ceny na ryneczkach są na tyle przystępne, że śmiało warto dołączyć go do swojego jadłospisu.
Dziś deser prosty i łatwy w przyrządzeniu nawet dla przysłowiowych leniwców: Rabarbar pod kruszonką z bananem.
Co będzie nam potrzebne:
rabarbar pęczek
1 banan
cukier brązowy 2 łyżki
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
Rabarbar myjemy i kroimy w małą kosteczkę. Posypujemy cukrem brązowym, cynamonem i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy naszą "pierzynkę". Na rabarbar układamy plasterki pokrojonego banana i obsypujemy kruszonką. Pieczemy koło 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz